Actief

De bron blijft zo, mede dankzij Actief; een analyse

bron

Stichting Open Oog trekt zijn aanbod van een beeld op de stadsbron in.

Het is jammer dat de stichting geen moment bereid is geweest, de kritiek uit de stad nuchter tegemoet te treden. In plaats daarvan werd emotioneel gereageerd op de kritiek, veel emotioneler dan de geschrokken bevolking reageerde. Wat een vruchtbare discussie over kunst in de openbare ruimte had kunnen worden werd bijna meteen een prestigestrijd, waarbij de bevolking zich maar gewoon had neer te leggen bij de visie van Fons Asselbergs c.s., omdat zij het nu eenmaal beter wisten.

Een voorbeeld? Ik heb voorgesteld om te kijken naar een andere plek voor het beeld, in al dan niet aangepaste vorm. Dat werd weggehoond door de stichting, die er niet eens over wilde praten; zij zouden toch wel gelijk krijgen, dachten ze, en dan kon je die lastige bewoners en een nog lastiger partij gewoon negeren.

Maar toen het, tijdens de laatste vergadering hierover in de raad, eindelijk tot hen doordrong dat er een ruime meerderheid tégen hun plan was bood de stichting plotseling aan om alles anders te doen: de bronzen boom kon wel geschrapt, de fontein kon heel anders of er uit, de beelden konden anders, etc.. Het hele beeld kon wel anders dus, terwijl het tegelijkertijd onder geen voorwaarde mocht “verhuizen”!

Een typisch voorbeeld van prestigestrijd die het wint van de inhoud. Wij zijn blij dat het beeld niet door gaat en tevreden over onze rol in deze zaak. Maar het blijft triest dat er niet in een andere sfeer gesproken kon worden door de starre opstelling van de stichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *