Algemeen Nieuws

Van de buurtvaders kunnen we het leren

Kort na elkaar twee incidenten in Amersfoort die niet door de beugel kunnen: politieagenten en ambulance(medewerker)s die worden aangevallen door schijnbaar doorsnee Nederlanders, zoals een groep Spakenburgse dorpelingen. “Allochtoon” (ja, de bezwaren tegen dat woord zijn me bekend, maar voor dit stukje zijn ze irrelevant) was er, voorzover bekend, niets aan de aanvallers. Dronken waren ze zo te zien wel en een ziek gevoel voor maatschappelijke verhoudingen hadden ze ook. Je kunt dit alleen maar veroordelen zonder enige terughoudendheid.

Toch is het, zeker in verkiezingstijd, altijd interessant om te zien hoe de politiek op dit soort uitwassen reageert. Ruim een jaar geleden waren er ook verkiezingen op komst; Tweede Kamerverkiezingen, ook in maart. In Kruiskamp, op en rond de Meridiaan, waren er toen behoorlijke uitbarstingen geweest rond Oud en Nieuw, inclusief het gooien van vuurwerk naar de politie.

Omdat het verkiezingstijd was stonden verschillende partijen meteen klaar met hun stoere commentaar. Over de wet en de politie gaan gemeenten niet, maar je kunt altijd nog doen alsof. Van de VVD moest dan ook de hele Meridiaan maar gesloopt worden, de BPA wilde toen (en nu nog steeds) een “noodverordening”, al is het een raadsel wat in die verordening nu eigenlijk verboden zou moeten worden − relschoppen en de politie aanvallen is namelijk nu ook al verboden.

Er is één groot verschil met vorig jaar: toen ging het om een buurt met veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders, en de relschoppers kwamen overduidelijk uit dezelfde bevolkingsgroepen. Deze keer gaat het om Spakenburgers. Amersfoort is het uitgaanscentrum voor de Nederlandse Bible Belt: in je eigen dorp neem je een paar glaasjes, en daarna laat je je vollopen in de Keistad.

Kennelijk is het niet zo makkelijk om stoer te zijn als de wandaden zijn gepleegd door uit de klei getrokken Nederlanders waarvan de komst naar dit land al vijftig generaties geleden is. In elk geval heeft niemand tot nu toe gezegd dat er maar harder op die Spakenburgers ingeslagen moet worden, of dat de gemeente Bunschoten gesloopt moet worden.

Het is eigenlijk jammer dat niet meer mensen de vergelijking trek die ik hier maak. We kunnen namelijk van m.n. de Marokkaanse buurtvaders leren hoe je dit probleem op moet lossen: de gemeenschap inschakelen. Na de rellen van Oud/Nieuw 2016/2017 zijn de “buurtvaders” bij elkaar gekomen en die hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen, de jongeren uit hun eigen gemeenschap tot de orde te roepen. Gevolg: bij Oud/Nieuw 2017/2018 is er geen onvertogen woord gevallen; het was in de Meridiaan gewoon gezellig druk en anders niet.

Zo’n aanpak zou lang niet bij elke autochtoon-Nederlandse gemeenschap werken, maar de Bunschoten-Spakenburgse dorpsgemeenschap is een uitzondering: een hechte gemeenschap met veel sociale controle; daarom is die “grote” stad Amersfoort zo’n aantrekkelijk uitgaanscentrum. De conclusie is duidelijk: laat ons stadsbestuur eens gaan praten met dat van Bunschoten-Spakenburg, opdat een variant van hun “buurtvaders” hun eigen jongeren gaan leren hoe je je hebt te gedragen in uitgaanscentrum Amersfoort; ten opzichte van al je medeburgers, maar vooral ten opzichte van politie en hulpverleners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *