Actief

Demagogische kolder van Amersfoort2014

amersfoort2014

Niemand weet waarom je in ’s hemelsnaam op Amersfoort2014 zou stemmen in maart volgend jaar. Dus probeert de club krampachtig om de ene na de andere “affaire” te scheppen, zodat de kiezer zal denken: “nou, nou, die letten tenminste op, zeg!” De BPA deed deze week hetzelfde door te beweren dat er grote problemen zijn bij de bouwer van de Amerena, het nieuwe zwembad – niets van waar. Amersfoort2014 probeert het nu door moord en brand te schreeuwen over “te veel (!) subsidie” die Flint stiekem zou hebben gekregen. Ook daar is niets van waar.

Het gebouw van de Flint (1977) is van de gemeente. Jarenlang werd het als gemeentegebouw gerund, door een directeur met een commissie boven zich. Na 20 jaar werd het een NV (100 % van de gemeente), die het gebouw huurt van de gemeente. Amersfoort ontvangt dus huur van zichzelf. Die ontvangen huur wordt als subsidie terugbetaald aan de Flint, die hem gebruikt om huur te betalen aan de gemeente, die de ontvangen huur als subsidie… enzovoort; het nut is dat een NV vrijer op kan treden dan een gemeentedienst. Er is in 1997 een huur berekend die volgens de normen van vandaag hoger zou moeten zijn. Dus wordt de huur verhoogd en de opbrengst gaat linea recta terug naar de NV als subsidie. Amersfoort2014 noemt die lagere huur van voorheen “subsidie” en dat is pure demagogie: de Flint heeft er op geen enkele manier van geprofiteerd, de gemeente er geen enkel nadeel aan gehad.

De huur voor de Flint moet “marktconform” zijn, vindt Amersfoort2014, maar een marktconforme huur voor schouwburgen bestaat helemaal niet. Er wordt namelijk in Nederland geen enkele schouwburg op de echte vrije markt verhuurd; ze zijn allemaal eigendom van gemeenten of gemeentelijke stichtingen of NV’s en worden vaak onderling verhuurd, maar dan zoals dat met de Flint ook gebeurt; de berekende huur is een kwestie van afspraak. Alleen Joop van den Ende heeft een paar particuliere theaters, maar die verhuurt niet.

Wat Amersfoort2014 beweert -en wat de krant slaafs opschrijft- is niets dan demagogische kolder, met maar één enkel doel: scoren op 21 maart 2018. Wij denken dat de kiezer veel slimmer is dan deze populistische partij denkt.

3 Comments

 1. Cornelis

  Daadkrachtig en positief, als je even googled zie dat ze uitsluitend met negatieve zaken aankomen en er lijkt niets te deugen van Amersfoort. Stemmingmakerij, roeptoeteren en zich gedragen als een krijsende meeus, alles onder poepen en door vliegen.

 2. Iwanjka

  Dank voor deze nuancering. Ik had het bericht van ‘Amersfoort2014’ gelezen in de krant. Heeft de Amersfoortse krant de nuancering door Actief ook geplaatst? (er staat me iets van bij, maar dat weet ik niet meer zeker).

  Verder hoop ik dat we in Amersfoort werk kunnen maken van een ‘cooperatieve politiek’ waardoor we de ‘arenacratie’ en daarmee stemmingmakerijg en populisme kunnen loslaten.

  Ik beschouw mezelf overigens niet als genoeg ‘kennishebbend’ om in deze kwestie (Flint / huur / subsidie) een mening te kunnen vormen. Daarom is elke informatie welkom…

 3. Roel Mulder

  Ik help het je hopen, Iwanjka. Het is vooral op de rechtervleugel van de Amersfoortse politiek lastig om je te profileren zonder die “arenacratie” (mooi woord!). Het Amersfoortse beleid heeft nu eenmaal al veel kenmerken van rechtse gemeentepolitiek (belastingen laag, subsidies laag, terughoudend naar vluchtelingen, geen coffeeshops, etc.), dus er valt voor “rechts” niet zo veel eer te behalen. Dan zoek je het in moord en brand schreeuwen, en het AD schrijft dat helaas met graagte op. Wij oroberen het anders te doen en oppositie te voeren op de inhoud. Dat wordt ons niet altijd makkelijk gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *