Actief

Eigentijdse ondersteuning bij autisme bedreigd

autisme

Actief luidt in Amersfoort de noodklok over de toekomst van twee belangrijke ouderinitiatieven die in Amersfoort, Leusden en Veenendaal opvang en begeleiding verzorgen voor jongvolwassenen met een autismespectrumstoornis. De gemeente Amersfoort voert als centrumgemeente van het samenwerkingsverband een deel van de financiering van deze initiatieven uit.

De initiatieven, De Grasboom en Ef5, passen volgens ons helemaal in deze tijd. Ze zijn als eigen initiatieven van de ouders tien jaar geleden opgericht en de ouders doen ook belangrijke delen van de ondersteuning, zoals de opvang ’s nachts. Met andere woorden: de ouders hebben hun eigen verantwoordelijkheid genomen en de zorg zo dicht mogelijk bij de kinderen georganiseerd, precies zoals we dat tegenwoordig willen.

Ook van deze tijd: dat er door de overheid maatwerk wordt geleverd bij de financiering van dit soort werk, maar dat wordt bij De Grasboom en Ef5 niet toegepast. Er is een indelingssysteem voor de persoonsgebonden budgetten die aan deze kinderen verstrekt worden. Vanwege de bijzondere vorm van de initiatieven passen zij niet goed in het systeem dat Amersfoort, mede namens de andere gemeenten, hanteert. De pgb’s zijn daarom verlaagd, en de ouders dreigen het zo niet vol te kunnen houden. De kinderen zouden dan niet alleen slechter geholpen worden dan nu, maar vermoedelijk ook duurder zijn in de zorg. Actief dringt in uitgebreide schriftelijke vragen eropaan dat het college opnieuw in gesprek gaat met deze ouderinitiatieven om te werken aan een duurzame oplossing voor de ontstane problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *