Algemeen Nieuws

Festival Franje verlaat Amersfoort

franje

Festival Franje schept sinds haar oprichting in 2007 gelegenheid voor kunstenaars om hun werk te tonen aan publiek. Na tien jaar ondergaat het oudste theaterfestival van Amersfoort nu een koerswijziging.

Festival Franje wordt gedragen door de deelnemende kunstenaars en financieel ondersteund uit een jaarlijkse bijdrage door de stille vennoten van de onderneming. Het rendement op deze terugkerende investering wordt uitbetaald in cultuur.
Het is een gelegenheid voor podiumkunstenaars om nieuwe producties te tonen aan publiek, het experiment aan te gaan of nieuwe samenwerkingen te beproeven. Sinds 2011 is de formule van Franje ook een terugkerend fenomeen in Arendal (Noorwegen).

Stond het culturele veld in Amersfoort al langer onder druk, inmiddels is duidelijk dat het culturele rendement op de investeringen van de vennootschap in Arendal beduidend hoger is dan die in Amersfoort.
Simpel gezegd: het is in Noorwegen goedkoper en makkelijker om kansen te creëren voor Amersfoortse kunstenaars dan in Amersfoort.

Onderliggende factoren zijn:

  • het uitblijven van vestigingsbeleid voor kunstenaars, met als gevolg het uit de stad verdwijnen van de laatste culturele broedplaatsen: wanneer er geen plekken meer zijn waar iets gemaakt kan worden, dan is er ook niets te tonen;
  • de aanhoudende bezuinigingen op cultuur, waardoor synergie in het culturele veld ondermaats blijft: wanneer zowel makers als instituten louter bezig zijn met overleven, hebben zij geen ruimte voor samenwerking;
  • een cultuurbeleid dat louter gericht is op laagdrempelige consumptie is vijandig ten opzichte van diversiteit, experiment en lokaal talent.

festivalDeze ontwikkelingen nopen de organisatie tot een herijking. Tot zich een verbetering in de Amersfoortse situatie aandient, zal Festival Franje haar middelen aanwenden in Arendal.
Het oudste theaterfestival van de stad blijft dus wel bestaan, maar is voorlopig alleen buiten Amersfoort te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *