Actief

Omgekeerd inzamelen en fanatisme I

inzamelen

Het luchtkasteel van omgekeerd inzamelen is gebouwd op het “feit” dat alle plastic goed te recyclen is. Daarom is het handig alle plastic gescheiden in te zamelen en te verkopen. En wat is nu voordeliger dan die scheidingsklus aan burgers op te dringen? Dus: “straf” burgers voor hun restafval (want dat moeten ze verder weg brengen) en “beloon” ze voor hun plastic-scheiding (want dat wordt dichter bij huis opgehaald.

Helaas voor de voorstanders van omgekeerd inzamelen: het CBS heeft nu bewezen dat dat “feit” helemaal niet bestaat: als we alle plastic apart inzamelen is het resultaat alleen maar onbruikbare troep, die tegen betaling moet worden verbrand. Alleen het goede soort plastic is te recyclen, maar je kunt niet van niet-gespecialiseerde burgers verwachten dat ze dat onderscheid kunnen maken.

De situatie wordt in Amersfoort, met het omgekeerd inzamelen, nu pas echt absurd. We gaan burgers “belonen” door plastic bij ze thuis op te halen dat vervolgens gewoon verbrand wordt. En we gaan ze “straffen” door ze restafval te laten wegbrengen dat vervolgens óók gewoon verbrand wordt. Sommige mensen kunnen het “goede” en het “slechte” plastic wel scheiden, maar dat helpt niet; er blijft veel te veel “slecht” tussen het “goede” zitten, dus verbranden blijft de enige oplossing. En die brave deskundige burgers hebben ook meer restafval (nl. inclusief “slecht” plastic) en worden dus zwaarder “gestraft” (vaker en met meer kilo’s naar het inzamelpunt). Snapt u het nog?

Actief is naast VVD en CDA de meest consequente tegenstander van omgekeerd inzamelen. Maar met de voorstanders, D66 en GroenLinks voorop, valt nergens anders over te praten. Fanatisme is dat − en dat mag van ons ook bij het restafval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *