Actief

Omgekeerd inzamelen en fanatisme II

fanatisme

Omgekeerd inzamelen gaat een mislukking worden. Op 1 augustus torpedeerde de Autoriteit Persoonsgegevens (A.P.) een kernpunt van het systeem: het persoonlijke pasje. Om omgekeerd inzamelen betaalbaar te houden moet namelijk iedereen verplicht worden, zijn/haar restafval naar één bepaalde container te brengen, en niet naar waar dat het beste uitkomt − anders zouden er op “populaire” plekken veel meer containers moeten komen, of ze zouden vaker geleegd moeten worden. En dan kloppen de rekensommetjes niet meer.

Om dat te verzekeren krijgt ieder huishouden een pasje dat alleen container x of y open krijgt, en geen enkele andere. De A.P. heeft de gemeente Arnhem nu een “last onder dwangsom” opgelegd om dit systeem onmiddellijk te beëindigen − er worden nodeloos persoonsgegevens verzameld op deze manier, zegt de A.P.

Arnhem heeft gereageerd met het besluit om alle restafval-containers open te stellen voor iedereen, en ook Amersfoort zal dat dus moeten doen. Het aantal containers dat in Amersfoort gepland was, was toch al laag; grofweg een derde van wat bijvoorbeeld Amstelveen kent. Drie keer zo veel containers bouwen of drie keer zo vaak legen gaat de gemeente veel geld kosten. Tegelijkertijd worden de opbrengsten van omgekleerd inzamelen juist veel lager, omdat het ingezamelde plastic gewoon verbrand zal moeten worden en dus niet lekker veel oplevert op de vrije markt.

A.s. dinsdag gaan wij weer vragen of het systeem nu opnieuw overwogen gaat worden door het college − maar het antwoord kunnen we eigenlijk wel raden, want fanatisme hoeft niet gerecycled te worden; het blijft altijd bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *