Actief

Vaart maken met een nieuwe coffeeshop

coffeeshop

Drugs zijn legaal in Nederland. Wie dat niet leuk vindt, moet in Den Haag zijn, niet op het stadhuis. Wel hebben we te weinig coffeeshops, met als gevolg veel overlast rond de drie die er wel zijn, zoals met name coffeeshop The Zoo aan de Puntenburgerlaan (foto). Dat ligt niet aan de coffeeshophouders, maar aan hun klanten.

De enige goede oplossing is méér coffeeshops. Actief strijdt hier al jaren voor. De raad heeft dan ook al twee jaar geleden op ons voorstel besloten om er meer toe te laten (later vastgesteld als: totaal 7), maar zo’n 1,5 jaar geleden zijn daarvoor door de burgemeester – die gaat er eigenlijk in zijn eentje over – regels vastgesteld die zó streng zijn dat het heel moeilijk is om een nieuwe coffeeshop te vestigen, zoals het drama-Snouckaertlaan kort geleden bewees. Er staan nu nog 120 kandidaten op de wachtlijst, maar de aanvragen worden één voor één afgehandeld, en dat kost heel veel tijd. Op deze manier komt er nooit een nieuwe coffeeshop en blijft het Soesterkwartier met de overlast zitten. Kandidaten met interessante plannen voor uitgestorven delen van de Isselt en elders blijven maar eeuwig in de wachtkamer zitten.

Daarom stelden wij na het drama-Snouckaertlaan voor om vanaf nu vier aanvragen tegelijk te gaan behandelen; vier keer zo snel dus, met hopelijk snel resultaat. Behalve de SP steunde niemand in de raad ons voorstel; de andere partijen wilden liefst eerst nog eens in “de Ronde” napraten over de geplande coffeeshop aan de Snouckaertlaan. Dat overleg heeft nu plaatsgevonden, en GroenLinks en de Groep el-Messaoudi hebben geconcludeerd dat we geen 7, maar 9 coffeeshops moeten nastreven. Dat heeft echter geen zin. Het is alsof je in de Tour de France aan de voet van de Mont Ventoux besluit twee extra bergen aan een bergetappe toe te voegen: leuk voor de bühne, maar jouw probleem was hoe je over die vermaledijde Mont Ventoux heen kon komen.

Wij gaan daarom opnieuw ons voorstel doen om vier keer zo snel te werken. Als er dan tenminste twee bij zijn, mogen we – als de meerderheid dat wil – opnieuw gaan discussiëren over het gewenste eindtotaal, maar niet nu. Het lijkt erop dat we deze keer wel een meerderheid zullen krijgen voor ons voorstel, en we gaan ook een voorstel van anderen steunen om hier tijdelijk meer ambtenaren op te zetten, zodat echt doorgepakt kan worden. Hopelijk is 2017 de laatste zomer geweest met zoveel hinder rond The Zoo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *